Een eigen bedrijf starten: hoe, wat, waarom en waarin?!
Ik weet nog goed de eerste periode dat ik startte met ondernemen, bijna 14 jaar geleden. Er moest wat gebeuren, ik wist alleen niet wat. Totdat ik de keuze maakte om te gaan, vol gas. Beste keuze ooit. Ik zou nooit meer voor ‘een baas’ willen werken.
Durf jij de sprong te wagen en te beginnen aan een nieuw hoofdstuk in jouw leven? Durf jij het avontuur aan te gaan door je eigen bedrijf te starten? En met welke belangrijke zaken moet je rekening als je een eigen onderneming begint?
Twijfel je om je eigen bedrijf te starten? 5 redenen om het wél te doen!
Velen dromen ervan om een eigen onderneming te beginnen, maar zien teveel beren op de weg. Vaak zijn mensen te angstig voor het onbekende en kiezen daarom voor de veilige weg; dan hebben ze in ieder geval een inkomen. Een doordachte keuze, maar ook zonde! Sommigen durven de stap wél te nemen en daardoor profiteren ze van de volgende voordelen.
1. Regels: die bepaal jij zelf!
Als zelfstandig ondernemer ben je zelf de baas. Jij bepaalt je eigen werktijden en maakt afspraken op de momenten dat het voor jou het beste uitkomt. Kortom: je kunt flexwerken. Bij flexwerken kunnen de tijd, plaats en duur variëren. Hierdoor kun je een gewenste planning creëren. In tegenstelling tot het werken voor een baas, waarbij je op vaste werktijden verwacht wordt en nooit een keer spontaan vrij kunt nemen.
2. Financiële vrijheid is blijheid!
Daarnaast is de financiële autonomie een prettige bijkomstigheid bij het runnen van een eigen bedrijf. Werknemers die in loondienst werken, weten precies welk bedrag er iedere maand naar hun rekening wordt overgemaakt. Bij ondernemers is de winst afhankelijk van hun eigen inzet en tijd die ze investeren. Over het algemeen verdien je als ondernemer meer dan als werknemer voor een baas.
3. Je eigen dreamteam samenstellen
Niet iedereen werkt met collega’s waar hij of zij zich prettig bij voelt. Als je zelfstandig ondernemer bent, kun je personen selecteren op vaardigheden en kwaliteiten die jouw bedrijf kunnen versterken. Hierdoor ben je in staat om je eigen ‘dreamteam’ samen te stellen, zodat je kan werken met de mensen die je graag om je heen hebt.
4. “Klein maar fijn”
Een groot voordeel van kleine bedrijven ten opzichte van grote bedrijven is dat er sneller en flexibeler gewerkt kan worden. Doordat er minder mensen betrokken zijn bij de projecten van het bedrijf, kunnen er sneller knopen doorgehakt worden. Bij de grote bedrijven moeten meerdere bazen hun zegen geven en dat kost veel tijd. Hierdoor kun je een snelle service en flexibiliteit bieden.
5. Passie uitoefenen
“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”. – Confucius
De kracht van een eigen bedrijf is dat er gewerkt wordt vanuit passie. Werken kost veel energie, dus zorg ervoor dat jouw bedrijf je ook veel energie geeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die werken vanuit hun passie, gemiddeld 33% productiever zijn! Daarbij stellen de onderzoekers dat je motivatie stijgt, waardoor je sneller informatie opneemt, omdat je beter betrokken bent als je iets doet wat je leuk vindt.
Je eigen bedrijf starten, maar waarin?
Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar niet iedereen is in staat om zijn of haar eigen bedrijf te runnen. Het is noodzakelijk dat je bewust kiest voor een eigen bedrijf. Maar waar moet jouw bedrijf zich in specialiseren? Er zijn een aantal vragen die je antwoord kunnen geven op de vraag “Waarin moet ik mijn eigen bedrijf starten?”
Wat vind je leuk om te doen?
Dit staat centraal bij het kiezen van een branche voor jouw bedrijf. Zoals eerder beschreven is werken vanuit passie ontzettend effectief. Wat zijn jouw hobby´s? Welke producten en/of diensten maken jou enthousiast en wil je graag verkopen aan anderen? Laat je bedrijf aansluiten bij je hobby’s. Hierdoor raak en blijf je gemotiveerd!
Wat zijn jouw kwaliteiten?
Waar ben jij goed in? Welke kwaliteiten kun jij inzetten bij het starten van een eigen bedrijf? Ben jij een sterke leider, een ontwerper met unieke designs of kun jij goed presenteren? Het is belangrijk dat je gebruik maakt van je kracht. Daardoor werk je met plezier en zal je bedrijf een succes worden!
Welke mensen heb jij in je netwerk die jou kunnen helpen?
“Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships.” – Michael Jordan
Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Maak gebruik van de mensen om je heen! Wellicht kennen zij prospects, ofwel potentiële klanten, of mensen die jouw startende bedrijf een boost kunnen geven.
Waar moet je rekening mee houden als je een eigen bedrijf start?
Ten eerste moet je je ervan bewust zijn dat een eigen bedrijf veel tijd kost. In de meeste gevallen kun je de tijd wel zelf indelen, maar ga er niet vanuit dat het succes aan komt waaien. Je zult er hard voor moeten werken en dingen voor moeten opofferen.
Daarnaast is het van belang dat je klanten gaat werven. Maak een marketingplan met een weloverwogen marketingstrategie. Pas je marketingplan aan op de doelgroep die je voor ogen hebt.
Tot slot moet je je goed beseffen dat er veel financiële zaken komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Welke financiële zaken dat zijn? Dat lees je hieronder!
Financiële zaken die bij een eigen bedrijf komen kijken
Ten eerste moet je een financieel plan samenstellen. Een financieel plan is een hulpmiddel om te bepalen of de doelstellingen voor jouw bedrijf haalbaar zijn. Ook is een doordacht, financieel plan noodzakelijk als je investeerders wilt benaderen.
Daarnaast moet je een zakelijke rekening openen. Het is het meest praktisch als dit bij je persoonlijke bank kan. Mocht het bij een andere bank voordeliger zijn, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Bovendien is een gestructureerde boekhouding van uiterst belang. Dit zorgt namelijk voor een overzichtelijke administratie, waardoor je makkelijker aangiftes voor de Belastingdienst kan doen.
Tot slot is het raadzaam om verzekeringen af te sluiten, omdat de mogelijkheid bestaat dat je arbeidsongeschikt raakt, in een zakelijk conflict verzeild raakt of schade veroorzaakt. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen die je een gepast aanbod kunnen doen om je bedrijf te verzekeren tegen deze onzekerheden.
Stappenplan voor het opstarten van je eigen bedrijf
Heb je geen idee waar je moet beginnen als je een eigen bedrijf wil starten? Maak dan gebruik van dit stappenplan!
1. Formuleer een ondernemingsplan
Zonder ondernemingsplan is het lastiger om een bedrijf te starten. De definitie van een ondernemingsplan luidt als volgt: “Een ondernemingsplan is een plan waarin de gewenste ontwikkeling en doelstellingen van een onderneming voor een bepaalde periode zijn vastgelegd en onderbouwd. Een ondernemer schrijft een ondernemingsplan niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een potentiële geldverstrekker.”
2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Het is in de meeste gevallen verplicht om langs de Kamer van Koophandel te gaan, zodat je wordt ingeschreven voor het Handelsregister. Het Handelsregister is de basisregistratie voor alle ondernemingen in Nederland.
3. Belastingdienst
Vaak wordt de Belastingdienst automatisch ingelicht over je bedrijf als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Controleer wel even of je een brief en/of mail van de Belastingdienst ontvangt. Hierin staan namelijk belangrijke gegevens, zoals je btw-nummer en aanmeldgegevens om in te loggen op je persoonlijke pagina op de website van de Belastingdienst.
4. Zakelijke rekening openen
Om alle financiële zaken goed te kunnen organiseren is het noodzakelijk om een zakelijke rekening te openen. Vergelijk welke bank het voordeligst is voor jou.
5. Administratie
Bij een eigen bedrijf horen uiteraard ook administratieve werkzaamheden. Ga je dit zelf doen of besteed je dit werk uit? Mocht je de keuze maken om het in eerste instantie zelf te doen (omdat het je geld bespaart), verdiep en informeer jezelf dan wel goed. Het is noodzakelijk dat de administratie zorgvuldig behandeld wordt.
6. Website laten ontwerpen
Tegenwoordig bestaat er nagenoeg geen bedrijf meer dat zich niet kan vertegenwoordigen met een website. Zorg ervoor dat je website er strak en professioneel uitziet en maak gebruik van zo min mogelijk tekst. Wees kort, maar krachtig over de specialiteiten van jouw bedrijf!
7. Klanten werven
Als alle zaken geregeld en op orde zijn, is het tijd om klanten te werven. Maak hierbij gebruik van het netwerk dat je al hebt. Ook social media kan goed gebruikt worden om je eigen bedrijf naamsbekendheid te geven. Vraag de mensen in je directe omgeving om jouw bedrijf te promoten. Mond-op-mond reclame is immers één van de meest effectiefste vormen van marketing.
Een eigen bedrijf starten: hoe, wat, waarom en waarin?!
Ik weet nog goed de eerste periode dat ik startte met ondernemen, bijna 14 jaar geleden. Er moest wat gebeuren, ik wist alleen niet wat. Totdat ik de keuze maakte om te gaan, vol gas. Beste keuze ooit. Ik zou nooit meer voor ‘een baas’ willen werken.
Durf jij de sprong te wagen en te beginnen aan een nieuw hoofdstuk in jouw leven? Durf jij het avontuur aan te gaan door je eigen bedrijf te starten? En met welke belangrijke zaken moet je rekening als je een eigen onderneming begint?
Twijfel je om je eigen bedrijf te starten? 5 redenen om het wél te doen!
Velen dromen ervan om een eigen onderneming te beginnen, maar zien teveel beren op de weg. Vaak zijn mensen te angstig voor het onbekende en kiezen daarom voor de veilige weg; dan hebben ze in ieder geval een inkomen. Een doordachte keuze, maar ook zonde! Sommigen durven de stap wél te nemen en daardoor profiteren ze van de volgende voordelen.
1. Regels: die bepaal jij zelf!
Als zelfstandig ondernemer ben je zelf de baas. Jij bepaalt je eigen werktijden en maakt afspraken op de momenten dat het voor jou het beste uitkomt. Kortom: je kunt flexwerken. Bij flexwerken kunnen de tijd, plaats en duur variëren. Hierdoor kun je een gewenste planning creëren. In tegenstelling tot het werken voor een baas, waarbij je op vaste werktijden verwacht wordt en nooit een keer spontaan vrij kunt nemen.
2. Financiële vrijheid is blijheid!
Daarnaast is de financiële autonomie een prettige bijkomstigheid bij het runnen van een eigen bedrijf. Werknemers die in loondienst werken, weten precies welk bedrag er iedere maand naar hun rekening wordt overgemaakt. Bij ondernemers is de winst afhankelijk van hun eigen inzet en tijd die ze investeren. Over het algemeen verdien je als ondernemer meer dan als werknemer voor een baas.
3. Je eigen dreamteam samenstellen
Niet iedereen werkt met collega’s waar hij of zij zich prettig bij voelt. Als je zelfstandig ondernemer bent, kun je personen selecteren op vaardigheden en kwaliteiten die jouw bedrijf kunnen versterken. Hierdoor ben je in staat om je eigen ‘dreamteam’ samen te stellen, zodat je kan werken met de mensen die je graag om je heen hebt.
4. “Klein maar fijn”
Een groot voordeel van kleine bedrijven ten opzichte van grote bedrijven is dat er sneller en flexibeler gewerkt kan worden. Doordat er minder mensen betrokken zijn bij de projecten van het bedrijf, kunnen er sneller knopen doorgehakt worden. Bij de grote bedrijven moeten meerdere bazen hun zegen geven en dat kost veel tijd. Hierdoor kun je een snelle service en flexibiliteit bieden.
5. Passie uitoefenen
“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”. – Confucius
De kracht van een eigen bedrijf is dat er gewerkt wordt vanuit passie. Werken kost veel energie, dus zorg ervoor dat jouw bedrijf je ook veel energie geeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die werken vanuit hun passie, gemiddeld 33% productiever zijn! Daarbij stellen de onderzoekers dat je motivatie stijgt, waardoor je sneller informatie opneemt, omdat je beter betrokken bent als je iets doet wat je leuk vindt.
Je eigen bedrijf starten, maar waarin?
Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar niet iedereen is in staat om zijn of haar eigen bedrijf te runnen. Het is noodzakelijk dat je bewust kiest voor een eigen bedrijf. Maar waar moet jouw bedrijf zich in specialiseren? Er zijn een aantal vragen die je antwoord kunnen geven op de vraag “Waarin moet ik mijn eigen bedrijf starten?”
Wat vind je leuk om te doen?
Dit staat centraal bij het kiezen van een branche voor jouw bedrijf. Zoals eerder beschreven is werken vanuit passie ontzettend effectief. Wat zijn jouw hobby´s? Welke producten en/of diensten maken jou enthousiast en wil je graag verkopen aan anderen? Laat je bedrijf aansluiten bij je hobby’s. Hierdoor raak en blijf je gemotiveerd!
Wat zijn jouw kwaliteiten?
Waar ben jij goed in? Welke kwaliteiten kun jij inzetten bij het starten van een eigen bedrijf? Ben jij een sterke leider, een ontwerper met unieke designs of kun jij goed presenteren? Het is belangrijk dat je gebruik maakt van je kracht. Daardoor werk je met plezier en zal je bedrijf een succes worden!
Welke mensen heb jij in je netwerk die jou kunnen helpen?
“Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships.” – Michael Jordan
Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Maak gebruik van de mensen om je heen! Wellicht kennen zij prospects, ofwel potentiële klanten, of mensen die jouw startende bedrijf een boost kunnen geven.
Waar moet je rekening mee houden als je een eigen bedrijf start?
Ten eerste moet je je ervan bewust zijn dat een eigen bedrijf veel tijd kost. In de meeste gevallen kun je de tijd wel zelf indelen, maar ga er niet vanuit dat het succes aan komt waaien. Je zult er hard voor moeten werken en dingen voor moeten opofferen.
Daarnaast is het van belang dat je klanten gaat werven. Maak een marketingplan met een weloverwogen marketingstrategie. Pas je marketingplan aan op de doelgroep die je voor ogen hebt.
Tot slot moet je je goed beseffen dat er veel financiële zaken komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Welke financiële zaken dat zijn? Dat lees je hieronder!
Financiële zaken die bij een eigen bedrijf komen kijken
Ten eerste moet je een financieel plan samenstellen. Een financieel plan is een hulpmiddel om te bepalen of de doelstellingen voor jouw bedrijf haalbaar zijn. Ook is een doordacht, financieel plan noodzakelijk als je investeerders wilt benaderen.
Daarnaast moet je een zakelijke rekening openen. Het is het meest praktisch als dit bij je persoonlijke bank kan. Mocht het bij een andere bank voordeliger zijn, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Bovendien is een gestructureerde boekhouding van uiterst belang. Dit zorgt namelijk voor een overzichtelijke administratie, waardoor je makkelijker aangiftes voor de Belastingdienst kan doen.
Tot slot is het raadzaam om verzekeringen af te sluiten, omdat de mogelijkheid bestaat dat je arbeidsongeschikt raakt, in een zakelijk conflict verzeild raakt of schade veroorzaakt. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen die je een gepast aanbod kunnen doen om je bedrijf te verzekeren tegen deze onzekerheden.
Stappenplan voor het opstarten van je eigen bedrijf
Heb je geen idee waar je moet beginnen als je een eigen bedrijf wil starten? Maak dan gebruik van dit stappenplan!
1. Formuleer een ondernemingsplan
Zonder ondernemingsplan is het lastiger om een bedrijf te starten. De definitie van een ondernemingsplan luidt als volgt: “Een ondernemingsplan is een plan waarin de gewenste ontwikkeling en doelstellingen van een onderneming voor een bepaalde periode zijn vastgelegd en onderbouwd. Een ondernemer schrijft een ondernemingsplan niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een potentiële geldverstrekker.”
2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Het is in de meeste gevallen verplicht om langs de Kamer van Koophandel te gaan, zodat je wordt ingeschreven voor het Handelsregister. Het Handelsregister is de basisregistratie voor alle ondernemingen in Nederland.
3. Belastingdienst
Vaak wordt de Belastingdienst automatisch ingelicht over je bedrijf als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Controleer wel even of je een brief en/of mail van de Belastingdienst ontvangt. Hierin staan namelijk belangrijke gegevens, zoals je btw-nummer en aanmeldgegevens om in te loggen op je persoonlijke pagina op de website van de Belastingdienst.
4. Zakelijke rekening openen
Om alle financiële zaken goed te kunnen organiseren is het noodzakelijk om een zakelijke rekening te openen. Vergelijk welke bank het voordeligst is voor jou.
5. Administratie
Bij een eigen bedrijf horen uiteraard ook administratieve werkzaamheden. Ga je dit zelf doen of besteed je dit werk uit? Mocht je de keuze maken om het in eerste instantie zelf te doen (omdat het je geld bespaart), verdiep en informeer jezelf dan wel goed. Het is noodzakelijk dat de administratie zorgvuldig behandeld wordt.
6. Website laten ontwerpen
Tegenwoordig bestaat er nagenoeg geen bedrijf meer dat zich niet kan vertegenwoordigen met een website. Zorg ervoor dat je website er strak en professioneel uitziet en maak gebruik van zo min mogelijk tekst. Wees kort, maar krachtig over de specialiteiten van jouw bedrijf!
7. Klanten werven
Als alle zaken geregeld en op orde zijn, is het tijd om klanten te werven. Maak hierbij gebruik van het netwerk dat je al hebt. Ook social media kan goed gebruikt worden om je eigen bedrijf naamsbekendheid te geven. Vraag de mensen in je directe omgeving om jouw bedrijf te promoten. Mond-op-mond reclame is immers één van de meest effectiefste vormen van marketing.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!