Rol van business coach verandert door aanhoudende coronamaatregelen

UTRECHT – Door de aanhoudende coronamaatregelen kampen steeds meer ondernemers met mentale problemen zoals somberheid en onrust, zo blijkt uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel. Dit verandert ook de rol van de business coach, merkte Businesscoach Nederland de afgelopen maanden.  Ruim een derde van de ZZP-ers en MKB-ers die nu een coach in de arm neemt, doet dit vooral om gemotiveerd te blijven en een sparringpartner te hebben. 

Was het tot een jaar geleden slechts 10% van de ondernemers die bij een business coach uit het netwerk aanklopte omdat zij het mentaal zwaar hadden, nu ligt dat percentage op zo’n 30%. Ondernemers geven aan dat de uitzichtloosheid van de situatie en het vele thuis werken het moeilijker maken om gemotiveerd te blijven, ondanks de positieve economische verwachtingen. 

40% heeft minder contact met anderen
Zo’n 40% van de ondernemers geeft bij een recent onderzoek van het CBS aan dat zij het afgelopen jaar een verandering hebben meegemaakt in de hoeveelheid contact die ze hebben met anderen (klanten, collega’s, patiënten). Het feit dat het onzeker is hoe lang de coronamaatregelen aanhouden maakt ondernemers onrustig, wat ten koste gaat van hun creativiteit en gedrevenheid.

Voor 90% de dip tijdelijk
Rust en overzicht creëren zijn dan ook de eerste stappen die de zakelijke coaches zetten bij ondernemers die het even niet meer zien zitten.  ‘Als je kijkt naar het laatste half jaar, dan gaat het bij 90% van de ondernemers gelukkig om een tijdelijke dip waar ze relatief eenvoudig uit komen door met een coach of collega te brainstormen,’ vertelt trainer Bart van den Belt. 

Niet sexy, wel slim
Businesscoach Nederland verwacht dat dit jaar niet persé meer ondernemers een coach in gaan schakelen maar vooral dat er een verschuiving is in de behoefte. ‘Alsmaar groeien en groter worden is mooi maar zowel ZZP-ers als MKB-ers beseffen hoe belangrijk een degelijke, duurzame basis is. Dat klinkt niet sexy maar het is wel de realiteit om op de lange termijn succesvol te blijven,’ concludeert Bart. 

Businesscoach Nederland is een landelijk netwerk van erkende business coaches dat zich richt op ZZP-ers en MKB-ers.